Een gashaard zet je aan door deze op een gasfles aan te sluiten. Welke gasfles past het beste en met welk gas? Dan is het alleen nog een kwestie van de gasfles aansluiten en genieten maar! Welke gasfles u ook gaat kopen, let er altijd op dat de gasfles verzegeld is. Let er bij het kopen op dat de verzegeling niet is verbroken. Zo bent u er zeker van dat u een veilige, goed werkende gasfles koopt die gevuld is met de juiste hoeveelheid propaan-/butaangas.
Welke gasfles heeft u nodig voor de Vuurtafel of een Inbouwbrander? Dit verschilt per type. Heeft u een vuurtafel of vuurzuil, dan hoort daar een gasfles bij van minimaal 5 of 10 kg. Gasflessen zijn er in verschillende maten en modellen. Lees hieronder de voordelen per type gasfles en kies op basis hiervan een gasfles.
Typen gasflessen
5 kg fles
- Geschikt voor de lounge Vuurtafels.
- De meeste vuurtafels in ons assortiment zijn zo ontworpen, dat deze gasfles in de tafel past.
10 kg fles
- Geschikt voor vuurzuilen, terrashaarden, vuur-statafels en vuur-eettafels.
- Deze zijn hoger en hebben daarom binnenin voldoende om een grote gasfles rechtop te kunnen plaatsen.
Kun je je gashaard ook aansluiten op aardgas?
Nee. Een ‘gewone’ gashaard heeft een gasdrukregelaar dat de juiste verhouding propaangas en lucht samenstelt. Voor aardgas is een andere verhouding lucht en gas nodig, hierdoor werkt de drukregelaar en ook de brander en de interne gasregelaar niet. Dus nooit gaan rommelen met koppelstukken, aansluitingen, aardgasslangen en -kranen. Bij de Tafelhaarden kan een keuze gemaakt worden voor propaan of aardgas. Wij maken de brander geschikt voor aardgas: de gassproeier, koppelingen en de gasslang woden vervangen.
Butaangas of propaangas?
Welk gassoort? Neem propaan. Een gasfles gevuld met butaangas is niet bruikbaar onder -0.5 graden. Het gas is niet geschikt voor in de winter. Propaangas is het meest verkochte (barbecue-) gas. Dit gas is bruikbaar tot temperaturen van -40 graden Celsius.
Gasflessen: Wees er voorzichtig mee
Propaangas is een brandstof. Zorgt u er dus altijd voor dat er bij het aansluiten of verwisselen van een gasfles op de buitenhaard niet wordt gerookt en er geen open vuur in de buurt is. Zet uw gasflessen altijd in een ruimte met goede ventilatie. Zo kan vrijgekomen gas bij lekkage niet in de ruimte blijven hangen. Zet als het kan uw gasfles buiten neer. Niet aangesloten gasflessen moeten buiten worden bewaard en de gasfles mag niet opgeslagen of gebruikt worden op plaatsen waar de temperatuur hoger wordt dan de normale omgevingstemperatuur.
De gasfles is niet geschikt om gebruikt te worden op plaatsen waar de temperatuur meer dan 40 graden Celsius kan worden. Bij temperaturen hoger dan 40 graden Celsius zal het kunststof zijn sterkte verliezen (en kan dan mogelijk vlam vatten). Als de temperatuur stijgt, gaat ook de temperatuur (en dus de druk) in uw gasfles omhoog.
Plaats uw gasfles rechtop en waar mogelijk in de schaduw of op een koele plaats. Graaf uw gasfles niet in, want dan valt de druk weg. In geval van brand, draai zo snel mogelijk de gaskraan dicht en verwijder de gasfles. Kan dit niet, koel dan vanaf een veilige afstand de gasfles met water. Neem geen risico’s en waarschuw de brandweer via alarmnummer 112.
Ga voor een veilige en goed gevulde gasfles naar een erkend verkooppunt. Een lege gasfles moet u altijd omruilen bij een erkende gasflessendealer. Gevulde gasflessen dienen altijd verzegeld te zijn.
Flessengas is één van de veiligste brandstoffen. Er gebeuren meer ongelukken bij onveilig gebruik van:
– vloeibare brandstoffen bij het (aan) maken van vuur,
– brand door vonken van houtvuur en te grote hitte van houtvuur (warmtestraling of rookgassen) op een onveilige plaats.